De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (2024)

Inhoudsopgave

Wanneer je aan mij vraagt waar je echt naartoe moet voor een dagje uit in Nederland, dan is de kans 100% dat ik antwoord met: Noord-Brabant. Het is namelijk mijn thuis! Ik ben Brabantse in hart en nieren: geboren in Breda, opgegroeid in Etten-Leur, gestudeerd in Tilburg, en na wat omzwervingen rond de wereld, woon ik nu in Den Bosch.

Ik vind Noord-Brabant oprecht de leukste plek van heel Nederland. Onze provincie barst van de historische steden, lieflijke dorpjes, prachtige natuurgebieden en bourgondische restaurantjes voor de échte levensgenieter. Het valt me altijd weer op hoeveel vriendelijker Brabanders zijn; je hebt hier zo aanspraak. Kortom: kom gezellig op bezoek! Dit zijn de 18 mooiste plekken in Noord-Brabant.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (1)

Mastbos

In Breda vind je de eeuwenoude bomen die met elkaar het welbekende Mastbos vormen. Het is een van de oudste naaldbossen van het land en dient ook nog eens als cultuurbos. Dat betekent dat een gedeelte van de bomen er groeien tot ze geschikt zijn voor ‘productie’. Zo gebruikt bijvoorbeeld het Kasteel van Breda hout uit het Mastbos en werden er vroeger scheepsmasten (vandaar ook de naam ‘Mastbos’) van de bomen gemaakt.

Het Mastbos is een mooi natuurgebied met bomen die al meer dan 500 jaar oud zijn, veel dierensoorten en prachtige lanen met bijzondere uitkijkpunten.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (2)

Heusden

In Noord-Brabant vind je verschillende sfeervolle vestingsteden waarvan Heusden er eentje is. Zoals het een goede vestingstad betaamt, is Heusden bijna een openluchtmuseum te noemen. Sfeervolle straten laten de geschiedenis van de stad aan de Maas zien. Het bijzondere aan Heusden is de indrukwekkende restauratie waar men zo’n 40 jaar over gedaan heeft. Dankzij die herstelwerkzaamheden voelt het net alsof je door de geschiedenis wandelt.

LEES OOK: De 12 leukste dorpen in Nederland (in elke provincie!)

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (3)

Van Gogh fietsroute

Vincent van Gogh is een van de meest bekende Brabanders allertijden. Hij werd geboren in het plaatsje Zundert en groeide ook in deze provincie op (hij begon met tekenen in Etten-Leur!). Er zijn inmiddels allerlei manieren waarop je de connectie met Van Gogh in Noord-Brabant kunt vinden.

Een van de leukste manieren is het volgen van de Van Gogh fietsroute. Wanneer je deze route op eigen gelegenheid volgt, kom je langs de plekken die Vincent inspireerde tot kunstwerken als De Sterrennacht en de watermolens die hij verwerkte in zijn schilderijen. De tocht is verdeeld in tien verschillende themaroutes die samen maar liefst 435 kilometer zijn.

Vind de Vincent van Gogh fietsroutes hier.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (4)

Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide

Brabant grenst in het zuiden aan België, waardoor er ook een aantal plekken zijn waar Nederland en België samenkomen. Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide is een van die locaties. Er lopen 24 verschillende wandelroutes door het park die je (onbewust) over de landsgrenzen brengen.

Je komt er langs heidevlaktes, bossen, duinen, vennen en uitkijktorens die je een mooi overzicht van het park geven. Het merendeel van het park ligt in Vlaanderen en daar vind je dan ook het bezoekerscentrum. Wanneer je er wandelt, merk je niet veel van de internationale samenwerking, maar het gebied is een van de eerste grensoverschrijdende parken.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (5)

Safaripark Beekse Bergen

Het grootste dierenpark van de Benelux vind je in Noord-Brabant. Meer dan 150 diersoorten wonen sinds 1968 in Safaripark Beekse Bergen. Het grote verschil met de reguliere dierentuinen is dat je in Beekse Bergen echt op safari gaat. Per boot, auto, bus of te voet kom je langs grote vlaktes waar verschillende diersoorten leven.

Hoe grappig is het om met je auto door het giraffe-verblijf te rijden, en dat ze vervolgens de hele autoruit schoonlikken? True story, is me echt gebeurd. Een unieke ervaring en met recht een avontuur te noemen. Nog meer avontuur? Je kunt ook verblijven in het park en slapen tussen de wilde dieren.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (6)

Brabantse Bierbrouwerijen

In Nederland kom je als bierliefhebber wel aan je trekken, maar in ons bourgondische in Brabant kun je helemaal je plezier op. In deze provincie vind je namelijk veel verschillende brouwerijen, van de grote namen tot de kleine speciaalbier brouwerijen. Met meer dan 100 brouwerijen vind je ongetwijfeld een biertje wat je goedkeuring kan wegdragen.

De grote namen als La Trappe en Bavaria vind je overigens ook in Noord-Brabant. Beide brouwerijen organiseren excursies (met proeverijen uiteraard). La Trappe wordt gebrouwen door monniken en vind je in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot (nabij Tilburg) en Bavaria zit al 300 jaar in Lieshout (nabij Helmond).

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (7)

Tilburg

Een van de vier grote steden in Noord-Brabant is studentenstad Tilburg. Een stad die vooral groeide als centrum van de textielindustrie. Met de vele textielfabrieken kwamen ook arbeiders die ergens moesten wonen. Zo groeide Tilburg uit tot een stad. Hoewel de stad inmiddels niet meer op de textielindustrie draait, is de arbeidersgeschiedenis nog altijd voelbaar. Over deze arbeidersgeschiedenis kun je meer ontdekken in het Textielmuseum Tilburg (grappig feitje: ik woonde daar jarenlang om de hoek!).

Verder vind je in de stad straatjes met super leuke caféetjes, gezellige restaurants en grote winkels. En als we dan toch aan de Brabantse bierproeverijen zitten, dan mag je in Tilburg Stadsbrouwerij 013 niet overslaan. Hier kun je allerlei speciaalbiertjes proberen en genieten van lekkere borrelplanken.

Toegegeven: Tilburg is niet de mooiste stad van Nederland, maar het heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en zit nu vol allerlei hippe plekjes!

Hoteltip: Klaar om Tilburg te verkennen? Boek dan een nachtje in Mercure Hotel Tilburg Centrum. Een sfeervol hotel in hartje centrum met toegang tot fitness- en wellnessfaciliteiten. Vanaf hier ben je bovendien in 15 minuten rijden bij de Efteling. Handig combineren!

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (8)

Nationaal Monument Kamp Vught

In Vught vind je een aangrijpend stukje geschiedenis. Nationaal Monument Kamp Vught is een herdenkingsplaats met een museum over het gelijknamige concentratiekamp dat daar in de Tweede Wereldoorlog lag.

Op het originele crematorium en Barak 1B na zijn alle plekken gereconstrueerd, maar het geeft je gegarandeerd kippenvel wanneer je er rondloopt. Kamp Vught werd opgezet om het overschot aan gevangenen uit Amersfoort en Westerbork op te vangen.

Hier vind je er het Monument der verloren kinderen, welke de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 herdenkt. Het is een interessante en verdrietige blik in de geschiedenis die je ongetwijfeld stof tot nadenken geeft.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (9)

Nationaal Park De Biesbosch

Waar Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide helemaal in het zuiden van Noord-Brabant ligt, ligt Nationaal Park De Biesbosch juist helemaal in het noorden. De Biesbosch is een van de meest waterrijke natuur- en recreatiegebieden in Nederland en ligt zowel Noord-Brabant als in Zuid-Holland.

Doordat er zoveel water is, kun je De Biesbosch het beste ervaren vanaf het water. Ga op kanotocht, vaar door het park of kies voor een fluisterboot waardoor je stil vaart en mogelijk meer bijzondere dieren ziet. Niet zo dol op water? Wandelen kan natuurlijk ook gewoon in De Biesbosch!

Zelf vind ik het altijd heerlijk om op een zomerse dag een picknick in te pakken en met een bootje door de Biesbosch te varen!

LEES OOK: Dit zijn de 15 mooiste plekken in Nederland voor een dagje uit!

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (10)

Baarle

Niet alleen natuur, maar ook steden worden soms door de landsgrens met België doorkruist. De plaats Baarle is werkelijk uniek. De ene helft ligt in Nederland en heet Baarle-Nassau, en de andere helft ligt België en heet Baarle-Hertog.

Om het organisatorisch nog net wat ingewikkelder te maken, is Baarle ook nog eens een exclave. Zo zijn er zeven stukken Nederlands gebied die volledig omgeven zijn door Belgisch grondgebied. Geografisch ingewikkeld, maar als bezoeker vooral leuk om te ontdekken. Ga op zoek naar alle speciale stoeptegels die de grens aangeven en spring heen en weer tussen de landen.

Mijn opa en oma woonden vroeger een tijdje in zowel Baarle-Nassau als Baarle-Hertog, dus ik heb leuke herinneringen aan deze plek.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (11)

Eindhoven

Designstad Eindhoven heeft net als Tilburg een belangrijke industriële rol gespeeld. En nog altijd is Eindhoven met Dutch Design Week en als thuisbasis van Philips een opvallende stad. Deze stedentripbestemming luistert ook wel naar de naam ‘lichtstad’. In tegenstelling tot wat iedereen denkt is dat trouwens niet de verdienste van Philips, maar van de luciferfabrieken die anno 1870 een grote speler in de stad waren (Philips werd pas twintig jaar later opgericht).

Bezoek het Philips Museum, het DAF-museum of bijvoorbeeld het Van Abbemuseum voor de hedendaagse kunst. Proost na afloop op een van de gezellige terrassen.

Hoteltip: In een bijzonder pand in Eindhoven vind je Hotel Mariënhage. Het hotel mixt namelijk modern met het historische Mariënhage-klooster. Niet alleen de locatie is mooi, maar ook het champagne-ontbijtbuffet is de moeite waard.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (12)

Efteling

Deze bezienswaardigheid is er eentje die we toch allemaal kennen. Ik kom er eigenlijk elk jaar wel een keertje: De Efteling. Dit is het grootste pretpark van de Benelux en een van de best bezochte themaparken ter wereld. Of je nu van achtbanen houdt, met hele jonge kinderen op stap gaat, houdt van show of gek bent op sprookjes: de Efteling heeft het allemaal.

Om je ervaring compleet te maken, kun je logeren in het Eftelinghotel, naar het Eftelingtheater of slapen op een van de vakantieparken. De Efteling ligt vlakbij de Loonse en Drunense Duinen in de buurt van Tilburg. Perfect met elkaar te combineren dus!

Hoteltip: Laten we eerlijk zijn, het is de droom van ieder kind (en volwassene) om een nachtje in het Efteling Hotel te slapen. Niet alleen slaap je in een tof hotel, maar je mag ook nog eens via een privé-ingang naar binnen, zo vaak als je maar wilt.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (13)

Koepelgevangenis Breda (Prison Escape)

De Koepelgevangenis in Breda is één van de meest bijzondere gebouwen in de stad. Deze gevangenis was tot januari 2016 gebruikt als penitentiaire inrichting en vrouwengevangenis. Het opvallende gebouw werd wegens bezuinigingen gesloten, waardoor de kans ontstond om er iets speciaals mee te doen. En dat is precies wat Prison Escape Breda heeft gedaan.

Prison Escape is een 3 uur durende real life game waarbij je als gevangene moet zien te ontsnappen uit de gevangenis. Er zijn maar liefst 25 acteurs aanwezig die jou en je medegevangenen in de gaten houden. En dat alles in een echte gevangenis, hoe tof!

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (14)

Breda

Van de koepelgevangenis in Breda is het een kleine stap naar stedentripbestemming drie: Breda. Een van de meest sfeervolle steden in Nederland, en ook verkozen tot leukste binnenstad van Nederland.

Breda is een goede winkelstad vol bekende merken en onbekende boetiekwinkels. Tussen het winkelen door zijn er genoeg hotspots en restaurants waar je uitgebreid kunt lunchen of een lekker taartje eet.

Ook wat bezienswaardigheden zien? Bezoek het Begijnhof, de Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Kasteel van Breda. Wanneer je de stad met mooi weer bezoekt, stop dan ook zeker in Park Valkenberg voor een picknick, een uurtje met een goed boek of relaxed mensen kijken.

Hoteltip: Golden Tulip Keyser Breda Centre is een luxe viersterrenhotel op wandelafstand van de gezellige Grote Markt. Je slaapt in stijlvolle kamers, ontbijt in de bar met verse broodjes en geniet ’s avonds in Restaurant Orange van het diner.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (15)

Den Bosch

De laatste en mooiste stad van het rijtje: mijn home town Den Bosch. Ik kan duizend redenen noemen waarom dit de mooiste plek van Nederland is, maar ik probeer het kort te houden. Den Bosch is super charmant. De sfeervolle straten brengen je langs leuke hotspots van jonge creatieve ondernemers, je kunt varen over de eeuwenoude Binnendieze en de stad zit vol prachtige historische gebouwen.

Bovendien barst de stad van de heerlijke bourgondische restaurantjes, gezellige kroegen en zomerse terrasjes. Er vinden in de zomermaanden constant leuke culturele festivals plaats en in Februari is Oeteldonk natuurlijk de beste plek om carnaval te vieren in Nederland. Ik voel me hier enorm thuis.

Hoteltip: Zo’n mooie stad als Den Bosch vraagt ook om een mooi hotel. Best Western Plus City Centre Hotel Den Bosch (een korte en krachtige naam) ligt in het hart van de stad tussen de sfeervolle panden met boetiekwinkels en restaurants. Het is een gezellig familiehotel met een bar en een dagelijks vers ontbijt.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (16)

Tilburgse Kermis

De grootste kermis van de Benelux mag ook zeker niet ontbreken op deze lijst. De Tilburgse Kermis bestaat al ruim 400 jaar en trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Er staan zo’n 230 attracties die het centrum van de stad die Tilburg omtoveren tot een waar kermisparadijs.

De kermis eindigt altijd op de laatste zondag van juli en duurt tien dagen. Er worden verschillende terugkerende activiteiten georganiseerd een themadagen zoals Roze Maandag of juist een prikkelarme Blauwe Zondag waarbij het geluid en lichteffect niet zo aanwezig is. Een feest om te bezoeken!

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (17)

Kasteel Heeswijk

Een heerlijke plek om te bezoeken op een dagje uit is Kasteel Heeswijk. Dit is een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw (!!). Tijdens een tour leer je alles over de ontstaansgeschiedenis en de gevechten die plaatsgevonden hebben.

En heb je nou geen zin in een geschiedenisles, maar wel aan een mooie omgeving? Dan is er ook het prachtige landgoed met bijbehorend gezellig café waar je terecht kunt voor een kopje koffie. Ik kan je de appeltaart aanraden!

Benieuwd naar meer prachtige kastelen in ons land? Ontdek hier de 14 mooiste kastelen in Nederland.

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (18)

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De hekkensluiter is een wederom prachtig stuk natuur. Met het ‘bezoeken’ van Tilburg, de Efteling en Den Bosch zijn we al vaak in de buurt geweest van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Maar het zou zonde zijn om het over te slaan, want het wordt niet voor niets “De Brabantse Sahara” genoemd.

Dit ruim 3500 hectare grote park is een mix van zandverstuivingen en naaldbossen. Er lopen allerlei routes dwars door het park, langs de duingebieden of juist door de graslanden. Geniet van het wisselende landschap en het bijzondere ‘levend stuifzand’ wat bijna nergens in Nederland nog voorkomt.

Wat vind jij de mooiste plek in Noord-Brabant?

Mooiste plekken

De 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5715

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.